Un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologică (reprezentată de cc 100 de specii, din care amintim heringul de Dunăre si sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar).
Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de 2.681 km2. În 1990 UNESCO a inclus Delta Dunării, cea mai nouă formă de relief din Romania, ferită de "progresul industrializării", printre rezervaţiile biosferei.

duminică, 20 noiembrie 2011

Pelicanul, simbolul Deltei Dunarii

Pelicanul


Pelicanul este simbolul Deltei Dunarii. Desi este o pasare ocrotita prin lege, efectivele de pelicani s-au diminuat mult in ultimele zeci de ani.
Din cauza cresterii activitatilor industriale si a reducerii zonelor de cuibarit, pelicanii au disparut din Europa Centrala si de Vest.
Cel mai vestic refugiu european al pelicanilor este Delta Dunarii. De asemenea Delta gazduieste cea mai mare populatie de pelicani comuni din Europa.
Exista doua specii de pelicani: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si pelicanul cret (Pelecanus crispus).
Pe teritoriul Deltei Dunarii cuibaresc peste 2500 de perechi de pelicani comuni si aproximativ 100 de perechi de pelicani creti.

Ambele specii au o anvergura a aripilor de peste 2 m aflandu-se astfel printre pasarile cele mai mari. De asemenea, ambele specii poseda o unealta naturala de pescuit, denumita sacul gutural.
La pelicanul comun sacul gutural este galbui, in timp ce la pelicanul cret este rosu.
In afara de aceasta diferenta, pelicanul cret este mai mare, are penajul de o conformatie diferita si are culoarea mai inchisa (in timp ce pelicanul comun este alb-rozaliu, pelicanul cret este de un alb mai inchis, cu o nuanta plumburie).

Ambele specii de pelicani traiesc in colonii. Femela depune 1 pana la 5 oua, de un alb-murdar, pe care le clocesc ambii parinti.
 Puii sunt ingrijiti in cadrul coloniei cam doua luni. Catre sfarsitul lunii septembrie, pelicanii migreaza catre Africa ecuatoriala.
 Pelicanii pescuiesc in grup. Pornind dintr-o organizare, oarecum liniara, dar neregulata, formeaza treptat un cerc care se strange, in interiorul lui aglomerandu-se pestii speriati de bataile din aripi ale acestora. Pelicanii isi misca ciocul intredeschis si daca un peste ajunge in cioc, la atingerea membranei sensibile din interiorul sacului gutural, ciocul se inchide. In sac intra peste de 20 de litri de apa.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu