Un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologică (reprezentată de cc 100 de specii, din care amintim heringul de Dunăre si sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar).
Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de 2.681 km2. În 1990 UNESCO a inclus Delta Dunării, cea mai nouă formă de relief din Romania, ferită de "progresul industrializării", printre rezervaţiile biosferei.

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Bratele Dunarii

 Bratul Chilia
 Prima bifurcatie este lângă Tulcea, unde bratul Chilia se îndreaptă spre nord, având lungimea cea mai mare (120 km) si debitul de aproximativ 60% din total. La vărsarea acestuia în mare, se găseste o deltă secundară, care are trei brate secundare: Tătaru, Cernovca si Babina, care acum se află pe teritoriul Ucrainei.



Bratul Sulina
 Acest brat este cel mai scurt (având doar 64 km), fiind drept, regularizat si canalizat, este folosit pentru navigatie, în urma adâncirii si corectării unor meandre. În urma acestor lucrări care au avut loc între 1862 si 1902, lungimea bratului a scăzut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apă scurs s-a dublat (18% în prezent), adâncimea minimă fiind de 7 m, iar cea maxima de 18 m.






Bratul Sfântul Gheorghe
 Bratul Sfântul Gheorghe este cel de-al doilea ca mărime (108 km), înaintând spre sud-est. Spre sud, se desprind două canale care fac legătura cu lacul Razim.
 Sfântul Gheorghe este cel mai vechi brat, care transportă 24% din volumul de apă și aluviuni. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 de m. Si acest brat a suferit transformări prin tăierea unui număr de sase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu